keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Mitä meillä syödään?

Olemme alusta asti tehneet koirien ruoat itse. Napin kohdalla opimme siihen kasvattajan neuvosta, hän on vuosikausia (-kymmeniä?) keittänyt mopseilleen Yrjölänpuuroa ja sitä Nappikin on pennusta asti syönyt. Pennin kohdalla on päivänselvää, että sillekin pitää tehdä ruoka itse, se kun on allerginen lähestulkoon kaikelle. Onneksi teemme päivittäin joka tapauksessa ruokaa itsellemme, joten koiranruoanlaitto menee samoilla tulilla. Tosin Pennin ruokaan menee kaksi kiloa porkkanaa ja omasta mielestäni sen pilkkominen on tosi rasittavaa; onneksi miestä se ei haittaa. Teemme ruoat aina vuorotellen koirille, niin ei liikaa ala minua liikaa ärsyttämään... Annoksia pitää varsinkin Pennin kanssa olla kyttäämässä; seuraavalle päivälle pitää aina olla ruokaa pakkasessa/jääkaapissa jäljellä. Napin kanssa ei ole niin justiinsa, sille on aina varalta raksuja joita se syö hätävarana.

Joissakin neuvoissa kehotetaan välttämään koirillakin viljasyöntiä, mutta kyllä meillä Nappi on voinut terveyden puolesta erinomaisesti koko ikänsä (pentuna oli kyllä sikaripunkki), etten ole mitään negatiivista tuossa viljaisessa puurossa huomannut. Turkki kiiltää ja on pehmeä ja hyväntuoksuinen. Kumpaakaan ei juurikaan janota ja niiden ruoansulatus on säännöllistä. Olen ollut huolissani, että Pennin ruoka olisi liian yksipuolista, muttei se kuulemma onneksi ole. Ja molemmat tietty saavat vitamiinit ja hivenaineet jauheena joka aterialla. Tässä siis reseptiä. Huom: en sano, että tämä on paras ruokintatapa tai että sopisi kaikille, mielestäni ruokinnassa kannattaa ennenkaikkea kuunnella kasvattajaa tai eläinlääkäriä. 


Napin Yrjölänpuuro

2 l vettä
1 dl hirssiä
1 dl esikypsytettyjö rikottuja ohrasuurimoita
1 dl tattaria
1 dl riisiä
3 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
loraus rypsiöljyä
lihaliemikuutio
400-500g proteiinia; useimmiten meillä 400 g sikanautajauhelihaa, ihmisten tai koirien. Kaikki proteiini käy kuten kana, kala, maksa (ei kannata syöttää maksapuuroa joka päivä) ym ja määrä on aina sama.

Laitamme jyvät aina likoamaan, esimerkiksi aamulla töihin lähtiessä, jos illalla keitetään puurot. Eli mittaa jyvät astiaan ja lisää litra vettä päälle, anna liouta. Kaada lionneet jyvät suureen kattilaan ja lisää toinen litra vettä päälle. Pilko/raasta porkkanat sekä valkosipuli, lisää öljy ja lihaliemikuutio ja anna kiehua vartti. Lisää liha ja kiehuta kaiken kaikkiaan tunnin ajan pienellä lämmöllä. Puuro palaa helposti pohjaan (aaarrghh), sitä pitää sekoitella. Nappi (8.5 kg) syö puuroa kahdesti päivässä 2.3 dl kerrallaan (meillä on amerikasta tuotu mitta, joka on siis 1 cup., siksi niin tarkka mitta....Olemme vuosien saatossa todenneet, että sen verran kun antaa, niin hyvä tulee). Yhdestä satsista riittää viikoksi, jätämme muutaman rasian pakkaseen ja loput pakastamme. Ja joka annokseen lisätään multidog-vitamiinijauhetta (saa myös tablettina) jota saa esim. apteekista ja aamuisin annamme yhden tipan viacutan plus-öljyä. 

Pennin porkkanapuuro

2 kg porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
(pinaattia)
600 g lohta; kaksi pötköä koiranlohta tai 500-600 g normaalia lohta. Koiranlohi on puolet halvempaa, mutta tosi usein lohi on alennuksessa joten sitä sitten.
vettä
suolaa

Tämä ohje on siis itse keksimä ja juontuu Pennin allergiasta. Porkkanat pilkotaan ja laitetaan suureen kattilaan. Vettä päälle siten, että porkkanat eivät juuri ja juuri peity. Valkosipulinkynnet pieneksi ja sekaan, lopuksi loraus öljyä ja suolaa jonkin verran. Annetaan kiehua 30-40 min, sitten lisätään lohi ja kiehutetaan vielä 20 min; tähänkin menee tunti. Penni (5 kg) syö tätä saman verran kuin Nappi kahdesti päivässä. Samat vitamiinit ja tästäkin riittää viikoksi. 

Huh huh, nyt kun kirjoitti nuo ylös niin vaikuttaa aika isolta hommalta tää ruokahomma meillä. Noh ainakin me tiedämme mitä koiramme syövät ruoassaan, jos ei muuta...
 

2 kommenttia:

  1. Nuo sapuskat vaikuttaa hyviltä, voisi joskus kokkailla näitä omalle piskille.

    Ja sitten.. Laitanpa teille tämmösen Liebster Blog -blogihaasteen/blogipalkinnon!
    Sen voipi käydä hakemassa meidän blogista täältä näin: http://pepperi.blogspot.fi/2012/11/liebster-blog.html

    VastaaPoista
  2. Hei kiitos, huippua! Vastaan haasteeseen heti kun joudan : ).

    VastaaPoista