tiistai 4. tammikuuta 2011

Hienoa Nappi!

Nyt ovat roolit vaihtuneet; Napista on tullut meidän perheen menestyjä. Napin rallytokotreenit (alkeisryhmä) loppuivat viime vuoden puolella ja viimeisellä kerralla meillä oli kisa osallistujien kesken. Ja Nappi yllätti kaikki tulemalla toiseksi!! Ainoa iso virhe oli omani, ohjasin yhden tehtävän väärin ja menetettiin kymmenen pistettä siitä. Böö-öö. Muutoin Napin pisteet olivat 84/100 ja aika oli 1:19. Lupailin joskus aiemmin kertoa vähän rallytokosta ja tässä (aika suppea kuvaus) lajista omien kokemusten perusteella omin termein.

Voin ilomielin suositella rallytokoa kaikille, jotka haluavat harrastaa koiran kanssa jotakin, jota ei tehdä otsa rypyssä, mutta joka on hauskaa ja hyödyllistä. Rallytokossa suoritetaan erilaisia tehtäviä tai rasteja, jotka muodostavat pidemmän radan. Väärinsuoritetuista tehtävistä menettää pisteitä ja aika myös ratkaisee. Noh, me ei otettu aikaa tai laskettu pisteitä, kuin vasta viimeisellä kerralla, mutta rallytokossa voi myös kilpailla virallisissa kisoissa.

Rastit (en tiedä onko se oikea termi niille, mulla ei oo nyt mitään lähdettä mihin viitata tässä) on merkitty radalla kylteillä ja ne suoritetaan 45 asteen kulmasta kylttiin nähden. Tehtävät voivat olla esimerkiksi: koira eteen istumaan ja siitä sivulle, 360 / 270 astetta ympäri, pujottelua, maahan meno /istuminen ja ohjaaja kiertää koiran, juoksua, hidasta kävelyä, sivulle menemistä, maahan meno liikkeestä, ohjaaja astuu 1-2-3 askelta ja koira istuu aina joka kerta askelten jälkeen ym ym. Todella monipuolisesti erilaisia liikkeitä. Koiraa saa neuvoa käsimerkeillä ja herkkuja saa käyttää. Hihnaa pidetään, mutta se ei saa kiristyä. Radalla meillä oli 15 eri rastia ja reeneissä kävimme aluksi aina muutaman rastin läpi ja ne lisääntyivät joka kerta, kunnes kaikki 15 olivat tuttuja. Kaiken kaikkiaan oikeissa kisoissa rasteja lienee 20.

Ja Nappi nautti, se oli suorastaan yli-innokas joka kerta. Tosi sopiva laji tuollaiselle jääräpäällekin. Meistähän otettiin videokuvaa sieltä, mutta siitä en viitsi tähän laittaa, oli aika huono suoritus itse kultakin juuri sillä kerralla...Tässä meidän tokaksi paras vähän esittelee pokaaliaan:


Vaaau, olipas hieno pokaali...

Nappi vähän ihmetteli poseeraustilannetta...

...ja se ottikin raivokkaat hatkat.

3 kommenttia:

  1. Hyvä Nappi!Onpa tarkkaa hommaa kun ihan asteita lasketaan..? Yritä sinä tsempata seuraavalla kerralla niin saatte sen pääpystin kotiin!:)

    VastaaPoista
  2. Joo no se 45 astetta on lähinnä se kohta, missä liike suoritetaan, se kyltti jää tavallaan oikeaan tai vasempaan yläkulmaan. Tätä tietoa varmasti tarvitsetkin ; )

    Kyllä näissä koirahommissa virheitä tekee yleensä omistajat.

    VastaaPoista
  3. Upeeta! Meidän mopseista Victor ei halua temppuilla ja Lukas on liian laiska. Mutta jo edesmennyt Albin-mopsi olisi ollut hyvä agilitymopsi. Se teki ihan itsestään kaikenlaisia temppuja ja oli halukas tottelemaan. Se muuten nuorena ja notkeana käveli käsillään, eli käveli etutassuillaan eteenpäin, takajalat sojottaen taivasta kohden ja pissasi samalla :) Oli kai siten helpompi merkitä reviiriä niin korkealle kuin mahdollista.

    VastaaPoista