keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Koiran allergia osa 1

No niin, nyt vihdoin ja viimein on sopiva hetki istua alas ja kirjoittaa tänne Pennin allergiasta. Olenkin muutamaan otteeseen täälläkin ihmetellyt Pennin rapsuttamisia ja korvatulehduksia, mutta vasta hiljattain meille on valjennut, mistä kaikki on johtunut (allergioista siis), mille kaikelle se on allerginen ja miten asian kanssa parhaiten pärjätään. Nyt on vihdoin ja viimein saantu ruokinta hyvälle mallille ja Penni on aloittanut siedätyshoidon. Ajattelinkin jakaa lukioiden kanssa meidän kokemuksiamme allergisen koiran hoidosta ja siitähän riittää juttua useammaksi postaukseksi, prosessi on ollut melkoisen pitkä ja hankala. Ja korostan, nämä ovat vain Pennin kanssa testattuja toimia ja apuja, eivätkä ne välttämättä toimi muiden koirien kohdalla, puhun siis vain tästä yhdestä ainoasta tapauksesta.

Penni on nyt todettu allergiseksi pöly- ja varastopunkille allergiatestin avulla ja useimmille ruoka-aineille, esimerkiksi lähes kaikille lihatuotteille. Pölypunkkiallergiaa vastaan tehoaa ahkera imurointi, koirien sänkyjen tuulettaminen ja yleinen asunnon siistinä pitäminen. Sivuvaikutus: siisti asunto. Varastopunkki on kinkkisempi, sitä on elävänä ja kuolleenna monissa koirien kuivaruoissa, tai siis ilmeisesti ruokapusseissa. Meillä oli varastopunkista vähän väärä kuva aluksi, ilmeisesti ruoan pussista heti pois ottamisella, puhtaaseen pussiin siirtämisellä ja pakkaseen laittamisella punkista pääsee eroon. Penni saa näiden siisteystoimien lisäksi siedätyshoitoa, joka ei siis tehoa ruoka-aineisiin, mutta näihin kahteen muuhun kyllä. Se saa kuukausittain sellaisen piikin, jossa on käsittääkseni juuri niitä allergeenejä, joille se reagoi. Siedätyshoito tehoaa hyvin.

Pennin kohdalla suurin ongelma on kyllä sen lukuisat ruoka-aineallergiat, eikä sille ole varotoimista huolimatta edes hypoallerginen kuivaruoka sopinut. Penni voi syödä lohta, porkkanaa, pinaattia ja valkosipulia. Näistä keittelemme sille puuroa, johon lisäämme multidogs-tabletteja ja viacutan-öljyä. Juustoa ja maissia se sietää pienissä määrin. Lisäksi eläinlääkärissä myydään hypoallergista märkäruokaa, jota se voi syödä, sitä vaan pitäisi roudata kotiin valtavia määriä ja yksi pieni säilyketölkki maksaa vajaan kolme euroa. Olemme testanneet lähes kaikkia lihatuotteita, mutta se ei kertakaikkiaan voi niistä mitään syödä. Erilaisia kasviksia on kokeiltu tuloksetta, mutta viljoja emme ole testanneet vielä juurikin sen vuoksi, että luulimme, ettei se voi mitään kuivaruokaa syödä sen varastopunkin takia. Emme kuitenkaan ole läheskään kaikkia helposti siedettyjä ruoka-aineita ehtineet kokeilemaan, koska prosessi kestää hyvin pitkään. Jos se ei jotakin siedä, pitää kaksi kolme viikkoa kokeilun jälkeen rauhoittaa tilannetta. 

Kuulin helpotuksekseni, että sen ruokavalio on kuitenkin ihan hyvä ja "lisäravinteiden" turvin se saa kaikki hivenaineetkin. Ja onhan tuo melkoisen terveellistä ja hyvälaatuista puuroa mitä se syö! Treeneihin paistan Pennille oikein kuumalla pannulla lohisuikaleita sellaisiksi kuiviksi paloiksi ja se rakastaa niitä. Ruokakokeilu jatkuu edelleen, koska on sitä ruokavaliota silti syytä laajentaa. Kokeilulistalla on eri lähteistä saatujen vinkkien perusteella nyt tofu, kalkkuna, erilaiset viljat kylmäkäsittelyn jälkeen ja quinoa (vai onko sekin viljaa...). Markkinoilla on myös minulle uusia tuttavuuksia; easy green ja keepers-mix sekoituksia, joissa on esimerkiksi erilaisia yrttejä ja salaattia jauheena taikka jonakin massana. Voisin kuvitella, että ne saattaisivat Pennille sopia. Kerron sitten täällä aina miten kokeilut etenevät.

Ja miten Pennin allergia ilmeni; jatkuvana rapsutteluna ja korvastulehduskierteenä. Nyt olemme oppineet tulkitsemaan Penniä ja jos se syö jotakin sopimatonta, se rapsuttaa naamaansa ja kovasti. Pidemmän kokeilun päälle korvahiiva iskee helposti. Silloin kun taas on liian pölyistä, se rapsuttaa kylkiään ja pureskelee tassujaan. Mutta nyt kun ruokavalio on sille sopiva ja meillä on siistiä, Penni elelee oikein tyytyväistä elämää ilman sen suurempia vaivoja. Korvatkaan eivät enää vaivaa ja toimimme nopeasti jos oireilu alkaa. Sen turkki on minusta pysynyt aina hyvässä kunnossa ja se on normaalinpainoinen, joka kaikista näistä sadoista kuvista, joita täällä on, toivottavasti näkyy.

Toivottavasti tästä allergiakirjoituksesta on hyötyä muille samassa tilanteessa oleville. Koko ajan opimme asiasta edelleen lisää, kirjoittelen sitä mukaa tänne Pennin edistymisestä. Ja vastaan mielelläni kysymyksiin näiden meidän kokemuksiemme perusteella ja tänne saa mielellään antaa vinkkejä helposti siedetyistä ruoista ym. asiaan liittyen.

Pikkuinen Penni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti